KARAKTEROPSTELLINGEN


In een karakteropstelling komen je personages 3D tot leven in een ruimte. Deze methode, ontstaan uit de verbinding tussen storytelling en systemisch werk, nodigt makers uit om voorbij analyse te gaan. Hier kun je je personages ontmoeten in hun levende complexiteit, ontdekken wat er tussen hen speelt, en ruimte maken voor wat nog niet gezien is.

Voor theatermakers, schrijvers en performers biedt dit een unieke weg om verhalen te verdiepen en personages te doorgronden - niet door te verzinnen, maar door te luisteren naar wat er wil ontstaan. 

Deze aanpak is evenzeer waardevol voor organisaties en creatieve bureaus die werken met identiteit en storytelling, en voor studenten en docenten in het kunstvakonderwijs.


Wat is een karakteropstelling?

Een karakteropstelling creëert een omgeving waarin verhalen en personages kunnen ademen. Door representanten van de personages fysiek in de ruimte te plaatsen, ontstaat er een veld waarin hun onderlinge dynamiek zich toont. Deelnemers die deze personages representeren, voelen intuïtief wat er leeft — spanningen, verlangens, onuitgesproken bewegingen.

De opstelling maakt zichtbaar en voelbaar wat op papier meestal verborgen blijft. Niet door analyse of interpretatie, maar door te werken met wat zich in het moment toont. Deze manier van werken komt voort uit het systemisch werk, waar we zien hoe relaties en patronen zich fysiek laten zien als we er ruimte voor maken.

In deze ruimte in een karakteropstelling kunnen deelnemers:


Wat kan er ontstaan?

Een karakteropstelling brengt een nieuwe dimensie in je werk met verhalen en personages. Door de fysieke ervaring ontstaat er vaak een dieper begrip van wat er al aanwezig was maar nog niet gezien werd.

Deze benadering, geworteld in het systemisch werk van Bert Hellinger en Gunthard Weber, voegt een tastbare en voelbare laag toe aan het creatieve proces. Het gaat niet om het 'verbeteren' van je verhaal of personages, maar om het ontdekken van wat er al in besloten ligt, maar wat nog niet direct zichtbaar is.


Voor wie?

Een karakteropstelling kan waardevol zijn voor iedereen die werkt met verhalen en personages - of dit nu in kunst, theater of organisaties is.

In het bijzonder resoneert deze manier van werken met:


Iedereen kan dit

Je hoeft geen ervaring met systemisch werk, theater of storytelling te hebben - nieuwsgierigheid naar wat er kan ontstaan als we verhalen en personages ruimte geven is genoeg.


Waar kun je een karakteropstelling voor gebruiken? 

Karakteropstellingen ondersteunen bij en bieden inzicht en inspiratie bij het:

In feite zijn Karakteropstellingen een unieke manier om verhalen van binnenuit te verkennen en te verdiepen, waarmee ze een krachtige tool zijn voor iedereen die werkt met de ontwikkeling van verhalen.


Over het proces

Door de combinatie van structuur en openheid ontstaat er ruimte waarin deelnemers vrij kunnen onderzoeken wat hun verhaal of personages te vertellen hebben.

Als begeleider volg ik de opstelling. Wanneer de personages fysiek in de ruimte worden geplaatst, ontstaat er vaak een natuurlijke beweging die nieuwe inzichten laat zien. Waar staat iedere representant, wat is de kijkrichting? Is iemand specifiek op een ander of op iets gericht? 

In dit proces staat veiligheid voorop - niet als bescherming, maar als basis voor authenticiteit en experiment. 

De ervaring van een karakteropstelling brengt vaak iets aan het licht wat we met ons hoofd alleen niet konden zien. Niet omdat we ernaar zoeken, maar omdat we er ruimte voor maken.


Over mijn achtergrond

Mijn werk met karakteropstellingen komt voort uit een natuurlijke verbinding tussen theater en systemisch werk. Door mijn achtergrond in beide werelden ontstond in 2015 deze manier van ontwikkelen van verhalen en personages.

Als begeleider creëer ik een ruimte waarin verbeelding en werkelijkheid elkaar kunnen ontmoeten. Mijn eigen ervaring in theater, fysiek spel en systemisch werk helpt me om te vertrouwen op wat zich wil tonen.

Dit werk staat niet op zichzelf - het is verbonden met mijn andere werk als maker en begeleider. In al deze vormen staat de kracht van niet-weten centraal, het durven vertragen, het ruimte maken voor wat er wil ontstaan.


Mogelijkheden

* Kennismakingsworkshop

Tijdens eendaagse workshop ervaar je samen met anderen deze manier van werken . Workshops worden afgestemd app de doelgroepen en op maat ontwikkeld.

* Systemic lab 

Hier onderzoeken we een specifiek vraag of thema's die leeft in jouw groep. Duur: in overleg, afhankelijk van de vraag. 

* Individuele opstelling

Hier is ruimte is voor jouw specifieke vraag of project. Duur: 2 uur.

* Workshops en trainingen voor artistieke makers

1-daagse workshops en meerdaagse trainingen specifiek voor spelers, makers, regisseurs, (script-) schrijvers etc. en voor studenten en docenten in het kunstvakonderwijs.


Interesse?

Heb je belangstelling? Individueel of met een groep? Neem contact op voor een verkennend gesprek.



Aanpak & werkwijze ->

Visie & missie ->



Arrow Up Long

© 2025 Hans Jeths

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacy-beleid voor meer informatie.

Weigeren

OK